Misbrugere og kriminelle bygger kirke i Centralasien

Uzbekistan_2017_0360100284_web.jpg

Landene i Centralasien er nogle af dem, som vi sjældent hører historier fra, fordi det både er svært og risikabelt for de kristne at kommunikere med andre kristne. Alligevel har Stefan*, som er forsker hos Open Doors, besøgt Centralasien flere gange, og han har oplevet den utrolige udvikling, som er sket i kirkerne. Den udvikling har tidligere misbrugere og kriminelle haft en særlig rolle i.

”Jeg besøgte Centralasien første gang i 1989. På det tidspunkt var landende stadig en del af Sovjetunionen, og der var kun omkring 150 kristne. Langt de fleste af dem havde russisk eller tysk baggrund, og meget få lokale var kristne,” fortæller Stefan.

På sin første rejse i Centralasien besøgte Stefan nogle af de tyske og russiske kirker, og sammen med sine rejsekammerater forsøgte han at hjælpe de kristne med at række ud til lokalbefolkningen.

”Det var virkelig svært at hjælpe kirkerne. De var mere fokuserede, på at bevare det de havde end at række ud,” fortæller Stefan om mødet med de kristne.

En ny rejse

Det var med sine oplevelser fra 1989 i baghovedet, at Stefan igen rejste til Centralasien i 2014, hvor han skulle deltage i en konference for kirkeledere.

”Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle forvente, men da jeg trådte ind til konferencen, mødte jeg 100-150 kirkeledere. De fleste af dem var født og opvokset i de centralasiatiske lande. Det blev tydeligt for mig, at Gud virkelig havde styrket sin kirke gennem de seneste årtier,” husker Stefan.

Misbrugere og kriminelle danner grundlaget

Siden rejsen i 2014 har Stefan jævnligt været i kontakt med kristne i Centralasien. Noget af det, han har lagt mærke til, er, at tidligere misbrugere og kriminelle spiller en vigtig rolle i kirkerne.

”Der er et helt fællesskab af tidligere indsatte. Når de mødes, præsenterer de sig med deres navn, og det antal år, de har været i fængsel. Du hedder ikke bare Ali eller Vladimir, du hedder Ali Otte og Vladimir Ni,” forklarer Stefan om de stærke fællesskaber.

Flere af de tidligere indsatte bruger stadig en stor del af deres tid i fængslerne. Det er vigtigt for dem at give noget af den kærlighed videre, som de selv oplevede fra kristne, mens de var i fængsel. De kan ikke altid fortælle om deres tro på Gud, men de hjælper de indsatte, med det de har brug for.

På samme måde har de kristne i Centralasien hjulpet mange ud af misbrug gennem behandling og bøn. De tidligere misbrugere bliver en del af kirkerne og bruger deres erfaringer til at hjælpe andre ud af misbrug og tættere på Gud.

Svære vilkår for kirken

Rigtig mange er blevet kristne i de centralasiatiske lande siden Sovjetunionens kollaps, og det er sket under meget vanskelige vilkår.

”Rusland kontrollerer ikke længere landene, derfor har de skullet skabe deres egen nationale identitet. Det har landene gjort med udgangspunkt i islam. Det betyder, at du har svære livsvilkår, hvis du ikke er muslim, specielt hvis du vil fortælle andre om din tro,” fortæller Stefan.

*Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager.

Bed for Centralasien

  • Tak Gud for de mange mennesker i Centralasien, som bliver kristne

  • Bed for de mange aktiviteter, som kirkerne i Centralasien har blandt misbrugere og kriminelle

  • Bed for de muslimer og ledere, som forfølger de kristne.