15-årig starter forandringer i Indonesien

Indonesia_2019_0100102122_web.jpg

15-årige Jeni Hia gik på en offentlig skole i det vestlige Indonsien, hvor hijab (muslimsk hovedbeklædning) var en del af skoleuniformen. Jeni Hia er ikke muslim, og derfor ville hun ikke bære hijab. Hun begyndte derfor at møde i skole iført skoleuniform, men uden hijab. Det førte til adskillige besøg på inspektørens kontor, og Jeni Hias forældre blev indkaldt til samtale med viceinspektøren. Jeni Hias forældre bakkede hende op.

”Hvis jeg tvinger mit barn til at bære hijab, underkender jeg hendes identitet. Hvor er vores religiøse rettigheder?” spørger Jeni Hias far, Elianu.

Problemer med lokale myndigheder

Skolens ledelse valgte at give sagen videre til de lokale myndigheder. Her mødte Jeni Hia og hendes forældre også modstand. Myndighederne gav skolen ret i, at den lokale lovgivning gav lov til at kræve, at skoleeleverne skulle bære religiøs beklædning som en del af skoleuniformen.

Situationen så håbløs ud for Jeni Hia og hendes forældre, indtil Indonesiens undervisningsminister, Nadiem Makarim, hørte om sagen. Ifølge ham sikrer national lovgivning piger som Jenis rettigheder. Lokale myndigheder og skoler kan ikke tvinge eleverne til at bære religiøs beklædning.

Nadiem Makarim igangsatte tre tiltag for at hjælpe Jeni Hia og andre i hendes situation:

  • Han pålagde de lokale myndigheder i Jeni Hias region, at de skulle fjerne regler og lokal lovgivning, som kunne tvinge elever til at bære religiøs påklædning.

  • Han krævede, at skoleledere, som ikke ville overholde national lovgivning, skulle sanktioneres

  • Han har indført en hotline, man kan ringe til, hvis man som skoleelev oplever den form for tvang.

Forandring for lokale kirker

Undervisningsministerens udmeldinger giver ikke kun et lysere fremtid for ikke-muslimske skoleelever, den har også tændt en ild hos de kristne, som vil se en forandring i Indonesien.

”Det er nu vi skal gribe chancen og begynde at nedbryde barrierer. I første omgang skal vi sørge for, at ingen skoler tvinger kristne elever til at bære muslimsk tøj,” siger Oki*, Open Doors lokale samarbejdspartner. ”Det næste skridt bliver at sørge for kristendomsundervisning til kristne elever. Lige nu handler alt religionsundervisning om islam. Det skal vi lave om på.”

Jeni Hias lille lokale oprør spreder sig som ringe i vandet. Hun er gået foran og har skabt en forandring, som kan få stor betydning for de kristne i Indonesien.

*Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager.

Bed for Indonesien

  • Bed om, at de kristne kan udnytte muligheden for at ændre noget i samfundet

  • Bed for de lokale myndigheder, som skal ændre reglerne

  • Bed for undervisningsministeren og hans rolle i forandringerne i Indonesien

Bed for forfulgte kristne hver dag

Fire gange om året udgiver vi et bedeblad med et bedeemne til hver dag. Med bedebladet i hånden eller på skærmen kan du få indblik i den forfulgte kirke og inspiration til, hvordan du kan bede for forfulgte kristne.

Du kan finde vores seneste bedeblade her