Kirke bombet i Indonesien

IndonesienFlag.jpg

Palmesøndag angreb to selvmordsbombere en katolsk kirke i byen Makassar i Indonesien. 20 er blevet såret i angrebet – heraf nogle alvorligt. Open Doors’ partnere er på stedet med hjælp og støtte til lokale kristne.

Et bombeangreb ramte palmesøndag en katolsk kirke i millionbyen Makassar i den østlige del af Indonesien. Angrebet fandt sted klokken 10.28 lokal tid og sårede 20 personer. Derudover døde de to mænd, som udløste bomberne.

”Gudskelov døde der ikke nogen fra kirken i angrebet,” siger broder Sam*, Open Doors’ koordinator for Sydøstasien.
”Men nogle af kirkegængerne er alvorligt sårede, og alle tilstedeværende er alvorligt traumatiserede. Deres liv bliver aldrig mere det samme. Vi appellerer til kristne fra hele verden om at bede for deres brødre og søstre i Makassar.”

Open Doors har lokale partnere på stedet, som giver hjælp og rådgivning til de kristne.

”Det er vigtigt, at vi er hos dem, når de udsættes for så voldsomme ting som dette. De skal vide, at de ikke er alene,” siger broder Sam.

Detonerede uden for kirken

Selvmordsbombemændene kom kørende på motorcykler, men blev stoppet af kirkens vagter, som frygtede, at de ville udføre et angreb på kirkegængerne, når de forlod kirken. Da det ikke lykkedes dem at komme ind i kirken, detonerede den ene af dem de bomber, han bar, umiddelbart uden for kirken.

Et muslimsk råd i Indonesien har fordømt angrebet og kalder det inhumant. Landets præsident fordømmer også angrebet og har beordret rigspolitichefen til at efterforske det grundigt.

”Terrorisme er en forbrydelse mod menneskeheden. Vi accepterer ikke sådanne terrorhandlinger, og jeg opfordrer folk til forsat at samles for at tilbede uden frygt. Vi garanterer for sikkerheden,” sagde han tidligere i dag til lokale medier.

Indonesien er det land i verden, som har den største muslimske befolkning, men der er også en stor kristen minoritet i landet. I de senere år har der været flere bombeangreb mod kristne kirker i Sydøstasien udført af grupper, som sværger troskab til Islamisk Stat.

”Situationen for de kristne i Indonesien er forværret de senere år, parallelt med at konservative udgaver af islam vinder frem,” oplyser broder Sam.

”Militante islamister udfører fra tid til anden angreb på kristne. Mange af disse islamister deler ideologi med eller er under indflydelse af globale terroristbevægelse som Islamisk Stat eller Al-Qaeda.”

Der er endnu ingen, som har taget ansvaret for dagens bombeangreb.

Besøg i kirken og på hospitalet

Mandag d. 29. og tirsdag d.  30. marts havde vores lokale partner broder Ari* mulighed for at besøge den katolske kirke i Makassar, som blev ramt af angrebet. Han fortæller, at præsten Fader Tulak er taknemlig for, at Gud holdt hånden over hans kirke:

“Det er vores vidnesbyrd til verden, at Gud beskyttede os under angrebet. Han beskytter os altid. En af vagterne var kun én meter fra bomben, da den sprang, og han overlevede. Det viser Guds fantastiske beskyttelse.”

Broder Ari og Fader Tulak besøgte sammen det militærhospital, hvor flere af de sårede er indlagt. På hospitalet mødte de en massiv tilstedeværelse af politi, som beskytter de indlagte kristne.

På hospitalet besøgte de Cosmas, som er vagten, der stoppede selvmordsbomberne fra at komme ind i kirken. Broder Ari fortæller, at han er ved godt mod på trods af, at han skal opereres for sine forbrændinger efter angrebet. Både Fader Tulak og Cosmas var glade for at høre, at kristne i hele verden beder for dem og deres kirke.

*Navnene er ændret af sikkerhedsmæssige årsager

Vi opdaterer artiklen løbende

Opdateret 29. marts 2021 kl. 12: antallet af sårede justeret fra 14 til 20.

Opdateret 31. marts 2021 kl. 08.20: beskrivelse af besøget i kirken og på hospitalet tilføjet.

Bed for Indonesien

  • Bed for dem, som er blevet såret i angrebet og for deres familier

  • Bed for de kristne, som var tilstede i kirken og som har brug for traumebehandling

  • Bed om Guds beskyttelse over de kristne resten af påsketiden

  • Bed for selvmordsbombernes familie, som også oplever chokket og traumer