Styrtregn reddede præsten

En bandeleder i Colombia truede med at dræbe en præst, som nægtede at give efter for bandens krav. En pludselig styrtregn midt i tørtiden reddede dog præstens liv.

Det kan være livsfarligt at være præst i de dele af Syd- og Mellemamerika, hvor kriminelle grupper har magten. Både i Colombia og Mexico er en række præster blevet dræbt de seneste årtier, fordi de nægtede at give efter for gruppernes krav.

Hvor stærkt et pres præsterne er udsat for, illustrerer analytiker i Open Doors Stefan da Silva* ved at fortælle om en præst, der havde sagt ja til at tiltræde som præst i et bjergområde i Colombia, som de seneste tre år havde været uden præst. Ingen ville have stillingen, fordi den tidligere præst var blevet skudt af en lokal bandeleder:

”Blot et par timer efter, at præsten var ankommet til stedet, blev han da også opsøgt af bandelederen, som trådte helt op under ansigtet på ham og sagde: Det var mig, som dræbte din forgænger. Jeg har en besked til dig. Hvis du samarbejder med os og anerkender vores herredømme og denne by, så er alt fint. Men hvis du ikke adlyder, slår jeg dig ihjel. Husk, det er ikke en tom trussel; jeg dræbte din forgænger. Og vi skal for resten bruge din kirke til en samling senere på ugen – din kirke ligger midt i byen og er det bedste sted for os at bruge.”

Adlyd, eller bliv dræbt

”Præsten svarede pænt og høfligt: Tak for, at du introducerede dig selv. Du skal vide, at jeg som ny præst her på stedet går i gang med at holde gudstjenester igen, og derfor skal vi selv bruge kirken. Så jeg beklager, men I kan ikke bruge den til jeres samlinger.

Bandelederen var selvsagt ikke tilfreds med det svar, men forlod præsten igen uden yderligere trusler,” fortæller Stefan da Silva.

Et par måneder senere vendte bandelederen dog tilbage og forlangte, at præsten gik med i en procession, hvor man ærede jomfru Maria. Det nægtede præsten med henvisning til, at han ikke var katolik.

”Herefter gav bandelederen ham et ultimatum: Hvis du ikke deltager i processionen, slår jeg dig ihjel. Der var stadig nogle uger til processionen, og i al den tid kæmpede præsten med, hvad han skulle gøre. De kriminelle havde til hensigt at gå forrest i processionen, og hvis præsten gik med i processionen, ville landsbyboerne opfatte det som en støtte til de kriminelle,” forklarer Stefan da Silva.

Styrtregn i tørtiden

Præsten spurgte sin kone, hvad hun ville råde ham til, og hun svarede, at hun hellere ville være enke efter en, som stod op for sine principper, end hun ville være gift med en kujon.

”Den måtte han lige tygge lidt på, men konkluderede, at det jo ikke var hende, der skulle slås ihjel, så han måtte selv tage beslutningen,” siger Stefan da Silva.

Da morgenen for processionen kom, bad præsten og hans kone sammen. De sagde til Gud, at de ikke ville stoppe med at bede, før han havde svaret dem.

I Colombia er der to sæsoner rent vejrmæssigt: Regntid og tørtid – og de var midt i tørtiden. Men efter to timers bøn hørte de en rumlen i det fjerne og 10 minutter efter endnu en. Kort efter stod det ned i stænger – kort sagt styrtregnede det hele dagen, og processionen blev aflyst. Sådan et regnvejr midt i tørtiden var aldrig sket før.

”Sådan kan livet med Gud i Colombia også være,” smiler Stefan da Silva.

* navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager

Bed for Colombia

  • Bed for præster, som er under ekstremt pres fra narkobander og guerillaer.

  • Bed for kristne fra oprindelige stammer.

  • Bed for børn af kristne ledere.

Artiklen er også udgivet i vores blad i august 2022. Læs hele bladet her.

Læs mere om forfølgelse af kristne i Colombia og Mexico