Et frirum for børnene

En række kirkeledere i Colombia har sendt deres børn til Open Doors’ børnecenter. Selv om det er hårdt på den måde at sende sine børn hjemmefra, redder forældrene derved deres børn fra at blive afpresset, rekrutteret, kidnappet, voldtaget eller dræbt af kriminelle grupper.

Open Doors spurgte i slutningen af 1990’erne en række colombianske præster, hvad der var den største byrde for dem, og mange svarede, at de især var ængstelige på deres børns vegne.

”Det førte til oprettelsen af Open Doors’ børnecenter i 2000,” forklarer Stefan da Silva*, analytiker i Open Doors.

Børnecenteret ligger et hemmeligt sted i Colombia og er dybest set en kostskole for børn af kristne ledere, som frygter, at deres børn bliver mål for rekruttering, vold, kidnapninger, afpresning eller sågar drab fra narkokartellers, guerillaers eller oprindelige folkeslags side. Børnene på centeret er således ikke forældreløse, men sendes til centeret for at være i sikkerhed.

”De kriminelle er klar over, at hvis de kan kontrollere præsten, kan de også kontrollere den kirke, han betjener,” siger Stefan da Silva.

”Derfor søger de efter måder at ramme præsten på, og her er børnene et oplagt mål. Måske samler de præstens 12-årige datter op efter skole og truer hende: Enten bliver du narkokurer, og så lader vi dig være i fred – eller også dræber vi din bror, søster eller far.”

Virkelig, virkelig barskt

Stefan da Silva forklarer, at hvis den truede pige har mod til at fortælle om det derhjemme, så ved familien i det mindste besked – og så bliver beslutningen ofte truffet: Børnene skal væk; de skal i sikkerhed.

”Det er positivt, at børnene bliver reddet, men det er en tragedie, at de skal adskilles fra deres forældre. Det er virkelig, virkelig barskt!” understreger han.

De piger på centeret, som kommer fra oprindelige befolkningsgrupper, har derudover ofte været udsat for voldtægt, inden de kom på centeret.

”På centeret får de derfor masser af omsorg og traumebehandling - samt uddannelse og undervisning i den kristne tro,” forklarer Stefan da Silva.

En af de familiefædre, som har set sig nødsaget til at gøre brug af centeret, er præsten Alberto*. En dag sad han på sit kontor i kirken, da en mand fra en af de mange kriminelle grupper på egnen pludselig kom styrtende ind og sagde: ”Skynd dig, der er folk på vej for at rekruttere din søn med magt!”

Alberto havde kun 20 minutter til at reagere, så han løb tværs gennem byen for at få fat i sin søn – og heldigvis nåede han frem til ham før de kriminelle. Efterfølgende blev sønnen sendt af sted til børnecenteret.

Turde ikke forlade hjemmet

Grunden til forsøget på at tvangsrekruttere Albertos søn var, at Alberto siden sin ankomst til byen havde arbejdet målrettet på at afbøde konsekvenserne af de kriminelle gruppers hærgen. Han etablerede også et ungdomsarbejde ud fra kirken, som gjorde det klart for byens unge, at der var alternativer til det liv med stoffer og vold, som banderne tilbød. Det var banderne selvsagt utilfredse med, og derfor havde de først truet kirken, og dernæst blev præsternes familie deres mål.

”Alle i kirken kendte til truslerne fra de kriminelle, men præsterne fortsatte med deres aktiviteter,” fortæller Joe*, en af Open Doors’ partnere.

”Men en dag blev en af Albertos kollegers søn dræbt, fordi han nægtede at lade sig rekruttere af banderne. Fra da af var Alberto klar over, at hans eget og hans families liv var i fare. Ikke desto mindre fortsatte han sit arbejde.”

Efter Alberto havde sendt sin søn til Open Doors’ børnecenter, blev truslerne så voldsomme, at hverken Albertos kone eller hans døtre turde forlade deres hjem. Derfor kastede han håndklædet i ringen og flyttede til en anden by i området – men lige lidt hjalp det, for de kriminelle var også til stede i den by. En ung præst fra kirken fik derfor til opgave at eskortere Albertos døtre, så snart de forlod hjemmet - men en måneds tid efter familiens flytning, blev han skudt og dræbt lige efter at have afleveret døtrene sikkert hjemme hos dem selv.

Tak for hjælpen!

Alberto gik derfor i gang med at forberede endnu en flytning, men hver gang han troede, han havde fundet et egnet sted, viste det sig, at banderne også havde deres fangarme ude der. Hele tre gange gentog dette sig. Til sidst fik han kontakt med lederen af Open Doors i Colombia, og det blev et vendepunkt for familien.

Open Doors hjalp familien med mad og fandt også en bolig til dem i en helt anden del af landet. Dernæst fik familien hjælp til at etablere en lille virksomhed, så de kunne forsørge sig selv. Og til sidst kunne de også få deres søn hjem fra børnecenteret igen. Han fortæller begejstret om familiefirmaet.

”Det er et lille filmselskab, som laver audiovisuelle og fotografiske produkter. Vi har set Guds velsignelse over firmaet, og vi prøver at lade os lede af Helligånden. Vi er meget taknemlige for støtten fra Open Doors,” pointerer han.

Alberto er fortsat præst på det nye sted, hvor familien efterhånden har boet et par år. Denne gang i en nyetableret kirke, som er i vækst, og familien bruger også deres firma til at lave produkter, som formidler den kristne tro.

Hele familien har endvidere modtaget traumehjælp fra Open Doors oven på deres voldsomme oplevelser.

”Tusind tak for jeres hjælp og jeres støtte! Uden den havde vi ikke været, hvor vi er i dag,” erklærer de.

* navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager

Fakta: Open Doors’ børnecenter

  • Ligger et hemmeligt sted i Colombia.

  • I foråret 2022 var der 50 børn i alderen 11-17 år på centeret.

  • Gennem tiden har en række danske unge været volontører på børnecenteret. Et volontørophold varer tre-seks måneder. I dette efterår er der igen to unge kvinder fra Danmark dernede.

Bed for Colombia

  • Bed for præster, som er under ekstremt pres fra narkobander og guerillaer.

  • Bed for børn af kristne ledere – at Gud vil beskytte og vejlede dem.

  • Bed for Open Doors’ børnecenter – for personalet og for børnene. Bed om helbredelse af traumer.

Artiklen er også udgivet i vores blad i august 2022. Læs hele bladet her.

Læs mere om forfølgelse af kristne i Colombia og Mexico