Største stigninger på World Watch List 2024

I flere lande på World Watch List er forfølgelsen af kristne taget til. Landenes placering på listen afgøres af en score, som måler presset mod kristne på seks forskellige parametre:

  1. Individuelt

  2. Familien

  3. Kirken

  4. Lokalt

  5. Nationalt

  6. Niveauet af vold mod kristne.

Den samlede score kan maksimalt være 100 - nummer et på listen i år, Nordkorea, har en score på 96.

Hver år sker der større eller mindre forandringer af hvert lands score. I år er der tre lande, hvor scoren er steget bemærkelsesværdigt. Det er Laos, Algeriet og Nicaragua.

Derudover er der en række lande, hvor scoren også er steget, men i lidt lavere grad. Det drejer sig om Sudan, Oman og Guinea, hvor volden mod de kristne er taget til det seneste år samt Burkina Faso, hvor islamistiske gruppers tiltagende indflydelse skaber større pres på især kristne med muslimsk baggrund.


Laos

Det er mange år siden, at der sidst er sket drab på kristne i Laos, men det seneste år er fire kristne blevet dræbt på grund af deres tro. Kristne, som arbejder med at række ud til kirker og lokalsamfund, mærker den forandrede situation som en trussel på livet, og præster rejser nu aldrig alene, når de besøger kristne og kirker.


Algeriet

Det seneste år er endnu flere kirker i Algeriet blevet lukket, og andre er blevet mødt med krav om at stoppe alle aktiviteter. Derudover er et stort antal af kristnes hjem og virksomheder blevet plyndret. Det medfølgende pres har tvunget kristne til at flygte til andre steder i Algeriet eller til udlandet.


Nicaragua

Nicaragua tager for andet år i træk et spring på World Watch List. Præsident Ortega holder fortsat hårdt fast i magten og har efterhånden sat retsstaten ud af funktion. Kirkerne og de kristne lider fortsat under, at de anses for at være modstandere af regeringen, fordi de offentligt har opfordret til at respektere retsstaten. Det har ført til fængslinger af kirkeledere.

Artiklen er også udgivet i vores blad i februar 2024 i forbindelse med lanceringen af World Watch List 2024.