Nordkoreanske Timothy på valg i England

North+Korea_2015_0100100294_web.jpg

Man skulle tro, at der ikke var mange uden for Storbritannien, der interesserede sig for de engelske lokalvalg. Alligevel fulgte millioner af koreanere med i valgene i begyndelsen af maj, fordi to nordkoreanske flygtninge for første gang stillede op.

Timothy er en af de to. Han er født i Nordkorea, vokset op uden forældre i en tid med hungersnød, flygtet to gange, og han har siddet i fængsel fire gange i Nordkorea og Kina. For ham er det demokratiske lokalvalg en stor kontrast til det land han kommer fra.

”Jeg har følt mig privilegeret fra det øjeblik, jeg blev opstillet til valget. Som nordkoreaner havde jeg aldrig forestillet mig, at det ville være muligt,” fortæller Timothy.

Mødet med vælgerne

Gennem de seneste måneders valgkamp har Timothy mødt vælgerne, og det har gjort stort indtryk på ham.

”Som kandidat til lokalvalgene har jeg talt med mange vælgere. Jeg har lyttet til deres udfordringer og tanker om vores lokalsamfund. Det har mindet mig om, hvordan Jesus talte med alle uanset deres baggrund og tro,” fortæller han.

Samtalerne har også vist Timothy, at ikke alle er enige med ham, hans parti eller de lokale ledere.

”Nogle fortalte om deres utilfredshed med det parti, jeg repræsenterer. Særligt én husker jeg. Hun råbte ad mig, fordi hun ikke kunne lide mit partis ledere, og hun fortalte, hvorfor hun var så vred. Jeg lyttede til hende i 20 minutter. Bagefter tænkte jeg på, hvad der ville være sket, hvis vi var i Nordkorea. Så var hun nok endt i fængsel for at sige sin mening,” fortæller Timothy.

Det blev ikke i 2021, at Timothy blev valgt til lokalrådet, men han er alligevel fortrøstningsfuld.

”Jeg vandt ikke denne gang, men jeg fik 689 stemmer. Da vi fik det endelige valgresultat, græd jeg. Ikke fordi jeg havde tabt, men fordi flere hundrede mennesker havde stemt på mig,” fortæller han.

Nyt perspektiv

Valgkampen i England har sat tingene i perspektiv for Timothy, som hele vejen igennem har sammenlignet sit nye hjem med det, han kender fra Nordkorea.

”Jeg kan ikke lade være med at sammenligne med Nordkorea. Der har ikke været et demokratisk valg i Nordkorea i 70 år. Dem, der ikke har stemt på Kim-familien, er endt i fængsel. På grund af dårligt lederskab er der millioner af mennesker, der sulter i Nordkorea, og de er ikke frie til at gøre oprør mod landets ledelse og skabe forandring,” fortæller Timothy.

Bed for Nordkorea

Bed for Kim-familien, som i årtier har undertrykt befolkningen

Bed for de hemmelige kristne i Nordkorea

Bed om, at Nordkorea ikke må blive ramt af endnu en hungersnød

Mød Timothy

Til vores 25-års jubilæum kan du møde Timothy og høre mere om hans liv og flugt fra Nordkorea til England. Han deltager ved flere af arrangementerne i løbet af vores jubilæumsuge.