Kristne kvinder i krydspres

Dobbelt sårbar. Sådan er virkeligheden for kristne kvinder i mange af de lande, hvor kristne forfølges - de er særligt udsatte både på grund af deres tro og deres køn. Samtidig er det ofte kvinderne, som er den forfulgte kirkes helte.

Som vand altid løber nedad, retter forfølgelse sig altid mod den person, som er mest sårbar. Derfor står et stigende antal kristne kvinder verden over i et krydspres: Dels lever de i lande, hvor de forfølges for deres tro – og dels er de særligt udsatte på grund af deres køn.

Dobbelt sårbare kalder Open Doors dem. Seksuelle krænkelser - tvangsægteskaber - tvungne aborter samt forbud mod uddannelse, job og rejser er blot nogle af de ting, som disse kvinder udsættes for.

”Et tvungent ægteskab er en meget effektiv måde at isolere en kvinde på. Hvis en kristen kvinde tvinges til at gifte sig med en muslim, bliver kvinden isoleret fra sit kristne fællesskab, og hun bliver en del af den muslimske mands storfamilie, hvor den sociale kontrol er meget omfattende,” siger René B. Ottesen, generalsekretær i Open Doors Danmark.

Stigmatiseret for altid

Seksuel vold og tvangsægteskaber er de hyppigst forekommende typer af forfølgelser rettet mod kristne kvinder. Det viser Open Doors’ rapporter om kønsspecifik forfølgelse. Dermed er seksuel vold – i såvel som uden for ægteskab - den mest udbredte måde at udøve magt og kontrol over kristne kvinder og piger på.

I de tilfælde, hvor den seksuelle vold finder sted uden for ægteskabet, tvinges offeret nogle gange til at gifte sig med gerningsmanden. Formålet er at vanære den kristne kvinde eller pige og dermed hendes familie og kristne fællesskab.

Vanære og skam er i det hele taget et dominerende tema, når det kommer til seksuel vold. For det er ikke nok med, at ofrene er blevet udsat for voldsomme fysiske og psykiske overgreb – mange steder opfattes de som vanærede og stigmatiserede for altid, hvilket får selv deres familie og kristne fællesskab til at vende ryggen til dem. Det samme gælder, hvis det lykkes en kvinde at slippe fri af et tvangsægteskab.

”Det er dybt beskæmmende, at disse kvinder, som i den grad har brug for at blive mødt med forståelse, omsorg og kærlighed, i stedet bliver afvist og forkastet,” erklærer René B. Ottesen.

”Derfor har Open Doors undervisningsprogrammer, hvis formål er at gøre kirkeledere og andre kristne i stand til at skabe et miljø, hvor disse kvinder føler sig velkomne, og hvor de kan blive genoprettede. Derudover driver vi flere traumecentre og holder traumekurser, hvor kvinderne kan få hjælp.”

Den forfulgte kirkes helte – Kirti*

Selv om kristne kvinder er dobbelt sårbare, er der også en anden side: Nogle af de mest inspirerende beretninger fra den forfulgte kirke, som Open Doors kender til, handler om kvinder, der på trods af vold, mord og overgreb fortsat har tillid til Gud og fortsætter med at dele deres kristne tro med andre.

En af dem er Kirti* fra Indien. Vi har i en tidligere udgave af dette blad fortalt om, hvordan hendes mand blev dræbt og hun selv slået invalid for livstid. Alligevel flyttede hun efter et ophold på et krisecenter tilbage til sin landsby, hvor hun er fortsat med at fortælle om sin tro på Jesus.

I dag er hun eneforsørger for sine fire børn samt sine svigerforældre, der er flyttet ind hos hende. Med sine knap 150 centimeter høje krop knokler hun løs med sit lille landbrug, som er det, hele den udvidede familie lever af.

”Nogle gange føler jeg mig modløs. Andre gange bliver jeg frustreret, fordi jeg har ansvaret for mine svigerforældre og fire børn. Alligevel takker jeg Gud for, at han hjælper os med alt,” siger hun.

”Under coronanedlukningen kom mange til mit hus, så jeg kunne bede for deres sygdomme, og de blev alle helbredt. Flere end 10 familier er begyndt at tro på Jesus, og selv min svigerfar, som plejede at drikke og beskylde mig for sin søns død, tror nu på Jesus,” fortæller hun.

”Jeg er analfabet, men hvad jeg end hører fra Bibelen, deler jeg med andre. Jeg bliver stadig forfulgt af nogle af landsbyboerne, men nu frygter jeg ikke. Gud er med mig.”

Den forfulgte kirkes helte - Farashu

En anden kvinde af usædvanlig støbning er Farashu, en østafrikaner af arabisk afstamning, der voksede op som muslim. Da hun efter at være blevet helbredt for en øjenlidelse begyndte at tro på Jesus, blev hendes mand rasende og smed hende og parrets yngste søn på gaden. Ingen ville hjælpe hende – hverken familie eller venner, så hun sov på butikkernes verandaer og tiggede mad for at overleve.

Efter to måneder på denne måde fik Open Doors kontakt til hende og hjalp hende i gang med at dyrke tomater, ligesom man hjalp hende med et sted at bo. I dag lever hun af at sælge tomater og er dermed en af de mange forfulgte, kristne kvinder, som via en mikrovirksomhed bidrager til deres lokalsamfund.

”Jeg vil aldrig stoppe med at takke Gud for al den hjælp, jeg har modtaget,” erklærer hun. ”Min drøm er, at jeg en dag vil kunne genforenes med min familie og fortælle dem om Jesus.”

Top fem-forfølgelse fordelt på køn

Mænd:

1. Fysisk vold

2. Økonomisk chikane/arrestation (delt andenplads)

4. Psykisk vold

5. Tvungen militærtjeneste

Kvinder:

1. Tvangsægteskab

2. Seksuel vold

3. Fysisk vold

4. Psykisk vold

5. Tvangsskilsmisser

Se hele rapporten på opendoors.dk/forfulgte-kvinder

* navne er ændret af sikkerhedsmæssige hensyn.

Artiklen er også bragt i bladet ‘Såbare Helte’ i november 2021. Læs bladet her.