Kinesiske kristne må finde nye veje

Det er tre måneder siden, at en ny lov trådte i kraft i Kina. Den betyder, at kun myndighedsgodkendte hjemmesider og personer må dele religiøse materialer på internettet. Hvis man vælger at dele materialer uden en tilladelse, kan det få store konsekvenser.

Læs mere om den nye lovgivning.

De kristne i Kina er ved at tilpasse sig den nye lovgivning. Deres ordvalg er blevet afgørende for, at deres beskeder ikke censureres. Derfor er de kristne begyndt at skrive i koder, når de kommunikerer på blandt andet appen WeChat.

”Indtil videre kan vi mødes online, hvis vi sørger for at skifte mellem forskellige platforme. Vi forsøger at arbejde udenom censuren, og vi er meget opmærksomme på, hvilke ord vi bruger, når vi taler og skriver,” forklarer en af Open Doors’ kontakter i Kina.

I nogle provinser har kristne oplevet, at deres online møder er blevet afbrudt. De mistænker, at det er fordi, de har sagt ulovlige ord, som censuren har fanget. På trods af de mange udfordringer finder de kristne i Kina nye veje.

”De nye tiltag bekymrer os, og det er ikke helt tydeligt, hvad konsekvenserne bliver. Vi kan se, at adgangen til ressourcer på internettet og muligheden for at kommunikere bliver dårligere og dårligere. Det kan stadig lade sig gøre, men det er svært. Alligevel giver vi ikke op, vi finder hele tiden nye måder til at holde kontakten,” fortæller en anden af Open Doors’ kontakter.

Gennem de seneste måneder er flere bibel-apps forsvundet, så man ikke længere kan downloade og bruge dem. Efter mere end 20 års arbejde blev den kristne hjemmeside Jona-Home lukket i april. I stedet for adgangen til kristne materialer, bliver man nu mødt med beskeden:

En hjemmesides forsvinden er blot en hjemmesides forsvinden. Det har ingen dybere mening. Bortset fra at hjemmesidelinket ikke længere kan åbnes, er der intet andet, der er stoppet. Ingen grund til bekymring, fortsæt bare.

Bed for Kina

  • Bed om inspiration, så de kristne kan blive ved med at finde nye måder at mødes online.

  • Bed for den unge generation, som aldrig har oplevet det pres, som de oplever nu.

  • Bed om, at præsident Xi Jinping og lederne i Kina må opleve Guds kærlighed.