Hvordan blev Open Doors engageret i Nordkorea?

North+Korea_2011_0380008633web.jpg

Ikke-planlagte møder og uddeling af bibler og sangbøger var begyndelsen på Open Doors’ engagement i Nordkorea, hvor organisationen i dag via netværk i Kina hjælper titusinder af kristne nordkoreanere. For nogle af medarbejderne er det med livet som indsats. 

Open Doors engagement i Nordkorea går flere årtier tilbage. I slutningen af 1980’erne havde en mand, som i Open Doors-regi går under betegnelsen ”broder Simon”, en fornemmelse af, at han skulle tage til Kina. 

Da han var kommet dertil, fik han kontakt til en gruppe kristne langt ud på landet. En ældre kvinde i gruppen spurgte ham, om han kunne hjælpe hende med at få fat i 20 små bibler. Det var en underlig anmodning, tænkte han, men havde samtidig en følelse af, at han skulle hjælpe denne kvinde. 

Da han nogle måneder senere afleverede 20 små bibler til kvinden, spurgte hun omgående efter flere – og da de var leveret, spurgte hun efter flere bibler samt nogle sangbøger. Sådan fortsatte det gennem nogle år, før det dæmrede for broder Simon, at modtagerne af bøgerne var nordkoreanske kristne.  

Da der nogle år senere - i 1990’erne - opstod voldsom hungersnød i Nordkorea, skaffede broder Simon også mad og medicin til de nordkoreanske kristne. 

Titusinder får hjælp 

Ovenstående er kort fortalt, hvordan Open Doors’ engagement i nordkoreanske kristne begyndte – i dag får 90.000 nordkoreanere hjælp i form af mad, tøj og medicin via Open Doors’ netværk i Kina. Uddeling af bibler og kristent undervisningsmateriale samt radiotransmissioner via kinesiske og sydkoreanske partnere er også en del af Open Doors’ udstrakte hånd til kristne nordkoreanere. Det anslås, at 10.000 kristne nordkoreanere lytter til disse radioudsendelser.  

Derudover driver Open Doors såkaldte sikre huse i Kina og Rusland, hvor man hjælper nordkoreanske flygtninge, migrantarbejdere og studerende, ligesom man holder bibelstudier for dem, som ønsker det. Flere end 4.000 nordkoreanske flygtninge har deltaget i sådanne bibelstudier. 

Med livet som indsats 

Open Doors’ arbejde i området er ikke ufarligt. Det nordkoreanske styre forsøger kontinuerligt at stoppe arbejdet og har flere gange været tæt på at finde ud af, hvem nogle af medarbejderne er. 

Mattias er en af de medarbejdere, som sætter livet på spil for at hjælpe kristne nordkoreanere. Han kender til mange beretninger om kristne missionærer som ham selv, der er blevet dræbt – også uden for Nordkorea. Nordkoreanske agenter afholder sig nemlig ikke fra at dræbe kristne missionærer, som opholder sig i Kina. 

”Når jeg hører om nogen, som er blevet slået ihjel, bliver jeg rædselsslagen,” erkender Mattias. ”Jeg er sikker på, at de missionærer, som blev dræbt, var sikre på, at det nok skulle klare sig. Men de blev alligevel dræbt – og det kan også ske for mig. Den frygt overvælder mig ind imellem.” 

Vi har brug for, at I beder 

En anden medarbejder, Peter, fortæller, at han en nat skulle mødes med en kontakt.  

”Men han besvarede ikke mit opkald. Gennem tre timer forsøgte jeg forgæves at nå igennem til ham, og først klokken 04.00 ringede han tilbage. Men da jeg besvarede opkaldet, lød en fremmed stemme: Hvem er du?” 

Det er lige præcis den type opkald, som Open Doors’ medarbejdere frygter at få. 

“Jeg var chokeret og smed omgående min telefon på jorden og smadrede den med en sten. Derefter smed jeg den i en kloak. Senere fandt jeg ud af, at min kontakt var blevet taget af nordkoreanske agenter,” siger Peter. 

At kristne for hele verden beder om beskyttelse, styrke og visdom til dem, er af afgørende betydning for Peter og Mattias: 

”Uden vores kristne brødre og søstres bønner ville vi ikke kunne udføre vores opgave,” erklærer de. 

Artiklen er også bragt i Open Doors’ blad om Nordkorea i maj 2021. Se hele bladet her.