Horrible fængsler og fangelejre

North+Korea_2019_0380106057_web.jpg

Titusinder af kristne holdes fanget af det nordkoreanske styre, hvor de udsættes for tortur og generelt lever under horrible forhold. Der findes tre forskellige måder at være fange på i Nordkorea: Fængsel, genopdragelseslejr og lejr for politiske fanger. 

Da Nordkorea er verdens mest lukkede land, er det vanskeligt at vide præcis hvor mange nordkoreanere, der holdes fanget i fængsler og fangelejre. En FN-rapport fra 2014 anslår, at der sidder et sted mellem 80.000 og 120.000 politiske fanger, mens andre vurderer, at der kan være op imod 200.000. Politiske fanger er i styrets optik de værste. Open Doors estimerer, at 50.000-70.000 af disse fanger er kristne. 

Der er tre former for fangenskab, som det nordkoreanske styre gør brug af: 

Fængsler 

Her komme de fleste fanger hen, når de lige er blevet arresteret. Fangerne bliver afhørt og tortureret, og stuves sammen i små celler. En fange fortæller, hvordan hun oplevede det:  

”De slog os voldsomt. Når vi ikke var til afhøring, blev vi tvunget til at knæle i vores celler fra klokken 05.00 om morgenen til 12.00 middag. Vi måtte ikke tale eller sove, og vi fik hverken vådt eller tørt i det tidsrum.”  

Genopdragelseslejre 

Hvis man ikke dømmes til fængsel, kan man som ikke-politisk fange blive dømt til et ophold i genopdragelseslejr. Her er de fysiske rammer horrible, men som regel bliver fangerne sendt til en lejr tæt på deres hjem, så deres familier kan komme med mad og tøj til dem.  

Fangerne skal arbejde hårdt om dagen, og om aftenen skal de deltage i genopdragelsesklasser, hvor de undervises i den nordkoreanske jucheideologi samt Kim Il-sungs lære. Arbejdet er meget udmattende, og ofte er det også farligt. Vold, voldtægt, sult og tortur er almindeligt forekommende. 

Som regel dømmes man til et vist antal år i disse lejre, og hvis man overlever det tidsrum, betragtes man som genopdraget og bliver frigivet. 

Lejre for politiske fanger 

Disse lejre er for fanger, som er skyldige i de mest alvorlige ’forbrydelser’, og som følgelig betragtes som fjender af staten. Kristne hører per definition til denne kategori, fordi de ikke anerkender Kim-familien som den højeste autoritet i deres liv. 

Fangerne i disse lejre betragtes som værende for forhærdede til at kunne genopdrages. Er man først én gang sendt til sådan en lejr, kommer man ikke levende derfra – fangerne arbejder sig selv ihjel. Og hvis de bliver for svage til at arbejde, henrettes de – nogle bruges også i eksperimenter af forskellig slags.  

Vold, voldtægt, sult og tortur er udbredte fænomener.  

Artiklen er også bragt i Open Doors’ blad om Nordkorea i maj 2021. Se hele bladet her.