Et smugkig bag forhænget

Tag med Open Doors’ medarbejder på et besøg i en huskirke i Centralasien.

Jeg er på vej til en lille huskirke, der mødes i en forstad til en større by i Centralasien. På vejen derhen går jeg forbi folk, som er travlt beskæftiget med deres forskellige gøremål denne grå og overskyede søndag morgen.

Huskirken mødes i en lejlighed, som ligger i en stor betonboligblok fra sovjettiden. Der er mange sådanne bygninger, der stadig står længe efter kommunismens sammenbrud. Efter at have kontrolleret, at jeg står foran den rigtige opgang, ringer jeg på en klokke, går ind i bygningen og videre op til femte sal ved hjælp af en elevator, som trodser enhver beskrivelse.

Da dørene til lejligheden åbnes,  bliver jeg mødt af en ung mand med et smil på læben. Jeg er i god tid til gudstjenesten klokken ti, hvor omkring 15 personer dukker op. Huskirken ledes af et tidligere medlem af den russiske efterretningstjeneste, KGB. Efter at være blevet kristen og have forladt overvågningens skyggefulde verden er Tahir* nu præst, og det er i hans hjem, huskirken holder til.

Stuen er ryddet, og der er måtter på gulvet langs væggene, hvor folk sidder. Der deltager både unge familier, mænd og kvinder, unge og gamle i gudstjenesten. Mændene sidder på den ene side - og kvinderne og børnene på den anden. Jeg bemærker, at folks tøj er en blanding af traditionelt og moderne. Og selv om ingen taler engelsk, lærer vi hurtigt at kommunikere ved hjælp af smil og fagter.

Som tidligere KGB-mand er Tahir meget opmærksom på, at andre måske lytter med, og derfor synger vi stille sammen. Derefter taler Tahir, og så er det min tur til at dele en hilsen. Med hjælp fra en tolk taler jeg om at holde ud i vores tro og opmuntrer de tilstedeværende ved at fortælle dem, at der er kristne rundt om i verden, som beder for dem. Jeg siger også, at de ikke er alene om at lide for Kristus, men at der er mange som dem rundt om i verden.

Efter to timers gudstjeneste er det tid for mig til at tage af sted. De andre bliver for at spise sammen, og jeg mærker tydeligt det pres, de lever under – men også deres håb. De er forfulgte, men de har sat deres lid til Gud.

BED – bedeemner fra Tahir:

  • Bed for nye kristne – bed om styrke og mod til at dele deres tro på Jesus.

  • Bed om, at Gud rejser nye evangelister op, som kan påvirke samfundet.

  • Mange har forladt landet på grund af den dårlige økonomiske situation. Bed Gud kalde kristne til at blive i landet.

    Bed Gud beskytte huskirken. Den er for lille til at blive registreret og er derfor nødt til at være hemmelig. Bed om, at naboers og embedsmænds øjne vil være blinde for huskirkens eksistens.

* Navnet er ændret af sikkerhedshensyn