En kvinde, jeg vil ligne

Leder fra bladet Sårbare Helte, november 2021. Af: René Ottesen, generalsekretær i Open Doors Danmark og Færøerne.

I Jordan mødte jeg Aylin* - en bemærkelsesværdig kvinde, som er leder for et af de håbscentre, som Open Doors støtter. I centeret kommer traumatiserede kvinder, både kristne og muslimske, som i forbindelse med krigen og Islamisk Stats terror har gennemlevet forfærdelige overgreb sammen med deres børn. De fleste har mistet deres mænd, og nogle har ligefrem set deres ægtefælle blive slået ihjel. Når de ankommer til centeret, har mange været på flugt gennem ørkenen, og derefter venter måneder med mental rehabilitering for disse kvinder og deres børn.  

At Aylin som kvinde leder et sådant center, er i sig selv en lille provokation. At hun samtidig åbent bekender sin tro på Jesus, og at denne tro for hende er den afgørende faktor i arbejdet, er en endnu større provokation.

Men det lader ikke til at bekymre Aylin; det er ikke hendes egne politiske, sociale eller andre personlige rettigheder, som står først på dagsordenen, når kampen skal kæmpes. Her handler det om at redde liv, sørge for lægedom og sikre, at de piger og kvinder, som kommer i centeret, finder et håb, så en bedre fremtid er inden for rækkevidde.

Aylin fortalte mig, at hendes ansvar er at bygge kvindernes indre op og hjælpe dem til at finde troen igen, så de derefter i det ydre, rent fysisk, kan være med til at bygge deres lokalsamfund op på ny. Det viser sig nemlig, at kvinderne i dette trøstesløse og krigshærgede område er dem, der tager initiativ og er det kit, som binder familierne sammen.

Aylins ukuelighed, hendes kampgejst og råstyrke er et forbillede for mig som mand. ”Hende vil jeg ligne”, sagde jeg til mine rejsefæller, da vi forlod centeret.

Jeg føler mig både stolt og privilegeret over, at vi i Open Doors Danmark og Færøerne kan stå sammen med kvinder som Aylin samt med Sara, Sitera og Hajaratu, som vi skriver om i dette blad. Selv om disse kvinder normalt betegnes som dobbelt sårbare, så fortæller deres liv os om en dobbelt styrke, som vi kan lade os inspirere af.

Artiklen er også bragt i bladet ‘Såbare Helte’ i november 2021. Læs bladet her.