Lille håb for kristne i Irans fængsler

I maj har der være to gode nyheder fra Iran. Højesteret har omstødt flere kristnes lange fængselsdomme.

Den 9. maj blev ægteparret Homayoun Zhaveh og Sara Ahmadi løsladt fra Evin-fængslet i Teheran, og i slutningen af måneden blev Joseph Shahbazians dom reduceret fra 10 år til to år. Det betyder, at han nu kun mangler at afsone 15 måneder.

Fælles for både ægteparret og Joseph Shahbazian er, at de blev dømt for at være en risiko for statens sikkerhed, for at være i besiddelse af kristen litteratur og for at være en del af en husmenighed. I alle tre appelsager vurderede Irans højesteret, at der ikke var beviser for tiltalerne mod de kristne.

Joseph Shahbazians straf slutter ikke i fængslet

Joseph blev dømt i maj 2022. Dommen lød på 10 års fængsel. I første omgang blev hans anmodning om at få genoptaget sagen afvist af revolutionsdomstolen. Alligevel vurderede højesteret, at der hverken var dokumentation eller beviser, der kunne retfærdiggøre den lange fængselsdom. Derfor blev hans dom reduceret med otte år.

Selvom Joseph Shahbazian kan se frem til at blive løsladt i 2024, slutter hans straf ikke der. Når han bliver løsladt, venter to år, hvor han ikke må deltage i politiske aktiviteter eller rejse ud af Iran. Han skal også leve i eksil i byen Kahnuj, som en del af hans straf.

Homayoun Zhaveh og Sara Ahmadi

Ægteparret Homayoun Zhaveh og Sara Ahmadi blev arresteret og varetægtsfængslet i juni 2019. Allerede dengang led Homayoun Zhaveh af fremskreden Parkinson. Homayoun Zhaveh var varetægtsfængslet i en måned, mens Sara Ahmadi først blev løsladt efter to måneder. Halvdelen af tiden var hun isolationsfængslet, og hun blev udsat for alvorlig psykisk tortur.

I november 2019 faldt der dom i parrets sager. Homayoun Zhaveh blev idømt to års fængsel, mens hans kone Sara Ahmadi i første omgang blev idømt 11 års fængsel. Efter en appelsag blev hendes straf reduceret til otte års fængsel. Udover fængselsstraffen blev de begge idømt samfundstjeneste i seks måneder og et forbud mod at forlade landet i to år efter endt afsoning.

Allerede dengang sagde parrets advokat:

”Mine klienter har hele vejen igennem insisteret på, at de ikke har taget del i aktiviteter, der kan være en trussel mod national sikkerhed. De er heller ikke fjendtligt indstillet overfor regeringen.”

Advokaten understregede også at Homayoun Zhavehs sygdom gjorde det umuligt for ham at deltage i aktiviteter, der kunne være en trussel mod nationens sikkerhed.

I juni 2021, da højesteret havde afvist yderligere appelsager, rapporterede parret til Evinfængslet i Teheran for at afsone deres domme. I fængslet blev parret afvist og fik at vide, at de kunne tage hjem igen. Da de mere end et år senere, den 13. august 2022, henvendte sig i fængslet for at få udleveret deres ejendele, blev de tilbageholdt og fængslet uden forklaring.

Den 9. maj 2023, næsten fire år efter den oprindelige dom, tog Irans højesteret sagen op, efter to gange at have afvist appelsager fra parret. Her vurderede retten, at der ikke var beviser for beskyldningerne mod dem. De blev frikendt og løsladt.

I afgørelsen sagde dommerne:

“Efterretninger om organisering af husmenigheder, promovering af kristendom og deltagelse i husmenigheder anses ikke som handlinger, der kan være en trussel for landets sikkerhed.”

Kun et lille håb

De to sager er bare eksempler på en lang række tilfælde, hvor kristne idømmes lange fængselsstraffe og eksil. Både Joseph Shahbazian, Homayoun Zhaveh og Sara Ahmadis sager viser, at de hårde straffe ikke nødvendigvis er retfærdige.

Det er gode nyheder at de tre har fået henholdsvis reduceret straf og er blevet frikendt, men de er også et tegn på, at der er behov for fokus på religiøse minoriteters rettigheder i Iran.

Bed for Iran

  • Bed om, at Joseph Shahbazian og andre kristne i Irans fængsler må få mulighed for at vise Guds kærlighed, hvor de er.

  • Bed for Homayoun Zhaveh og Sara Ahmadi, som skal finde hinanden og vende tilbage til hverdagen.

  • Bed om retfærdig rettergang for kristne og andre religiøse minoriteter i Iran.