Leder: Velkommen i familien, Talitha!

Leder af souschef Golriz Ghozati

Den 5. december sidste år bøjede 17-årige Talitha* knæ og overgav sit liv til Jesus. 19 dage senere, den 24. december, blev hun døbt – selv om hun frygtede for, hvordan hendes muslimske familie ville reagere.

Talitha er blot en af flere hundredtusinder tidligere muslimer i Centralasien**, som de seneste 30 år er konverteret til kristentroen. Midt i fattigdom og elendighed er et mylder af uregistrerede huskirker således skudt op som svampe i fugtig jord - godt hjulpet på vej af en stor åbenhed for udenlandske missionærer i 1990’erne. Den åbenhed hører dog fortiden til, og frygten er, at det vindue, som stadig står åbent for lokale evangelister, også snart lukkes i.

De etablerede kirker (som den russisk-ortodokse kirke), der skønnes politisk ufarlige, har gode vilkår, mens andre kirkesamfund holdes under opsyn. Fere af landene forbyder tryk af kristen litteratur og undervisning i kristendommen, ligesom ransagninger af kristne hjem på jagt efter bibler og bøger om kristendommen er almindeligt forekommende. Dertil kommer, at præster risikerer fængsling eller at blive idømt bøder, og forældre får forbud mod at tage deres børn til religiøse aktiviteter som eksempelvis en gudstjeneste.

Det største pres ligger på kristne med muslimsk baggrund. De betragtes som forrædere, så beslutningen om at forlade islam har enorme konsekvenser. Den baner vejen for chikane og intimidering fra familie, venner og lokalsamfund. Det er i høj grad disse kristne med muslimsk baggrund, vi i Open Doors har fokus på at hjælpe – men vi støtter også lokale evangelister, hvis mod og virkekraft gang på gang forbløffer os.

Da Talitha blev døbt juleaften sidste år, anede hun ingenting om den globale kirkefamilie, hun med ét blev en del af – men det gør hun nu, da Open Doors har lavet en skrivekampagne, hvor kristne fra hele verden opfordres til at sende en hilsen til hende.

Tak, om du vil huske at bede for Talitha og andre central-asiatiske kristne med muslimsk baggrund.

* Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager

** Kasakhstan, Usbekistan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Turkmenistan

Artiklen er også udgivet i vores blad i maj 2022. Læs hele bladet her.