Kristne i Iran spørger: Hvor kan vi mødes?

Behnam Akhlaghi sidder i fængsel, fordi han var en del af en husmenighed. Nu vil han have myndighederne til at svare på, hvor han kan praktisere sin tro, når han bliver løsladt.

I Iran er det stort set umuligt for farsitalende kristne at mødes til gudstjenester og bibelstudie. Det har en gruppe fængslede kristne besluttet sig for at sætte fokus på.

Gruppen er fængslet for at være medlem af huskirker i Iran. De stiller iranske myndigheder det simple spørgsmål: Hvor skal praktisere vores tro, når vi bliver løsladt?

”Hvis det ses som kriminelt at være en del af en husmenighed, når kirker bliver tvangslukket, og vi, som kristne, alligevel får at vide ’Vi respekterer jer, jeres tro og den vej, I har valgt,’ hvordan skal jeg så praktisere min tro som kristen, når jeg bliver løsladt?” spørger Behnam Akhlaghi, som er en af de fængslede kristne.

Armenske og assyriske kirker har myndighedernes tilladelse til at mødes, men de må ikke tale og prædike på farsi, og de må ikke lukke farsitalende kristne ind. På den måde forsøge myndighederne at begrænse konvertitter fra islam i at udøve deres tro.

De farsitalende kristne mødes i stedet i privatehjem, hvor de har mindre huskirker. På den måde forsøger de at omgå myndighedernes begrænsninger, men et medlemskab af en huskirke ses som ”en trussel mod national sikkerhed.” Strafferammen for at true den nationale sikkerhed er to til 10 års fængsel.

Behnam Akhlaghi er én af otte kristne, som i januar og februar 2019 blev arresteret for at være en del af en huskirke. I marts 2019 blev han løsladt mod kaution, men efter bare fire måneder blev kautionen tidoblet til $130.000, efter at han insisterede på at bruge sin egen forsvarer. Da Behnam Akhlaghi ikke havde mulighed for at betale den nye kaution, blev han igen fængslet i det berygtede Evin-fængsel i Teheran.

I oktober 2019 fik Behnam Akhlaghi sin endelige dom. Han blev idømt fem års fængsel for at være medlem af en huskirke.

Behnam Akhlaghi og den gruppe, han blev arresteret sammen med, er langt fra de eneste kristne, der er fængslet i Iran. I 2020 blev mindst 237 kristne arresteret, og i 2021 gælder det ind til nu 53 kristne. Open Doors kender til 17 kristne, som lige nu er fængslet med domme på mellem to og 10 år.

Bed for Iran

  • Bed om, at lederne i Iran må give de kristne mulighed for at mødes.

  • Bed for de kristne, som er fængslet i Iran.

  • Bed for huskirkerne, som stadig mødes.