Nordkorea prioriterer statuer før menneskeliv

Nordkorea er det land i verden, hvor kristne er under størst pres, og den seneste tid har presset på både landets kristne og alle andre været stigende. Vi har samlet et overblik over, hvordan det kommer til udtryk i øjeblikket.

Borgerne eller lederen først?

I den første uge af august ramte et tyfonvarsel den koreanske halvø. Det nordkoreanske statsmedie Rodong Simun forberedte landet på tyfonen ved at fortælle, hvordan borgerne skulle agere. Lederen i avisen påstod, at der ikke var noget, der var vigtigere end at beskytte menneskeliv. Landets leder Kim Jong-Un var citeret for at sige:

”For partiet er hvert eneste menneskeliv mere værdifuldt end noget andet. Kun når alle er sikre og sunde, kan partiet, staten og alt i dette land eksistere.”

De gode intentioner stråler ud af ordene. Alligevel er der et afsnit i samme tekst, som sår tvivl om påstanden om, at befolkningens overlevelse er højeste prioritet:

”Det er af yderste vigtighed igen at tjekke sikkerhedsstatus på portrætter og statuer af vores store ledere, og tage de nødvendige foranstaltninger for at sikre dem.”

Det er tydeligt, at de ting, som nordkoreanerne bruger til at tilbede Kim Jong-Un og hans afdøde far og bedstefar, er mindst lige så vigtige, som at redde menneskeliv.

”Retningslinjer som disse er et godt eksempel på Nordkoreas kultagtige tilstand med ét menneske som omdrejningspunkt. Lederne i Nordkorea skal idoliseres. Der er tusindvis af monumenter til ære for dem, og befolkningen bliver pålagt at bukke for dem,” fortæller Simon Lee, der er koordinator for Open Doors’ Nordkorea-indsats.

Portrætterne af landets ledere hænger på alle arbejdspladser og i alle hjem. Man modtager dem sammen med en rengøringspakke, og myndighederne tjekker ved tilfældige besøg om vedligeholdelsen og rengøringen af portrætterne er tilfredsstillende.

Lukkede grænser

Grænserne mellem Nordkorea og nabolandene er lukkede, men hvert år lykkes det alligevel nordkoreanere at flygte til Kina, og det lykkes for smuglere at få blandt andet mad ind i Nordkorea til den sultende befolkning. De seneste år har kineserne gjort en stor indsats for at begrænse bevægelserne over grænsen.

Under coronapandemien havde Kina nogle af de mest omfattende nedlukninger og restriktioner, og de indførte massiv overvågning af deres befolkning. Selvom Coronarestriktionerne efterhånden er blevet løftet, fortsætter overvågningen. Det betyder, at det er enormt svært at bevæge sig uden at blive overvåget, og derfor er det også blevet nærmest umuligt for illegale nordkoreanske flygtninge at bevæge sig ved grænsen. Samtidig er det blevet svært at smugle mad og fornødenheder den anden vej.

Den øgede overvågning har tydelige konsekvenser. I 2019 nåede 1047 nordkoreanere til Sydkorea efter at være flygtet gennem Kina. I 2022 lykkedes det kun for 67.

De manglende smuglervarer kan også få fatale konsekvenser, eftersom næsten halvdelen af befolkningen er underernærede.

Antikristen propaganda

Propaganda er en grundlæggende del af at holde på magten i Nordkorea. Det bliver spredt i TV programmer, radio, nyhedsartikler, gennem daglige megafonannonceringer og ugentlige indoktrineringssessioner på Kim Il-Sung forskningscentre.

”Vi går i kirke om søndagen. Nordkoreanere går til forskningscenteret om lørdagen. Den sørgelige ironi er, at efter Nordkorea lukkede alle kirker i 1950’erne, blev mange af dem konverteret til Kim Il-Sung forskningscentre,” fortæller Simon Lee. Nu er det Kim Il-Sungs barnebarn Kim Jong-un, der bliver tilbedt som en gud i de bygninger, som tidligere var kirker.

Indoktrineringen og propagandaen i Nordkorea er altoverskyggende. De nordkoreanere som lykkes med at flygte, skal igennem gennemgribende akklimatisering for at kunne leve i et nyt land.

”Jeg fik at vide, at amerikanske missionærer boede i kældrene på hospitaler. Her kidnappede de børn, stjal deres organer og solgte dem til Kina. Det er jo forfærdelige historier,” fortæller Hea Woo*, der er en nordkoreansk flygtning.

En anden flygtning er Hyo*. Han mødte kristne i Kina, som ville hjælpe ham under hans flugt.

”Jeg så, at de læste i en bog med et kors udenpå. Jeg havde lært, at det var et symbol på djævelske mennesker. Jeg var så hjernevasket, at jeg flygtede fra et sikkert skjulested,” siger han og fortæller, at han hoppede ud gennem et vindue for at undgå at stå ansigt til ansigt med de kristne igen.

*Navnene er ændret af sikkerhedshensyn

Bed for Nordkorea

  • Bed smuglerbønnen, som Broder Andreas bad, når han smuglede bibler: ”Gør seende øjne blinde,” så mad kan smugles sikkert ind i Nordkorea.

  • Bed om, at nordkoreanske flygtninge, der kommer til kristne safe houses, må føle sig trygge.

  • Bed om, at Kim Jong Un og Nordkoreas ledere må opleve Guds kærlighed.