”Jeg så selvmordsbomberen i øjnene”

Sri+Lanka_2019_0310107525-2_web.jpg

Kumaran er præst i Zionskirken i Sri Lanka. Det er en af de kirker, som blev bombet under angrebet påskedag 2019. Han mistede både to sine nærmeste kolleger og sin søn i angrebet.

”Jeg mødte selvmordbomberen den søndag. Han stod udenfor kirken. Jeg spurgt, hvem han var, hvorfor han var ved kirken, og om han ikke ville med indenfor. Han opførte sig mærkeligt, og han ville ikke med ind i kirken,” fortæller Kumaran.

På det tidspunkt var gudstjenesten lige ved at starte. Kumaran brugte kun kort tid med manden, for han skulle videre til en anden kirke. Inden han skyndte sig videre, sørgede han for, at kirkens ledende præster, Ramesh og Sasi overtog snakken med manden foran kirken.

”Fem minutter senere ringede min telefon. ’Kumaran, du skal komme tilbage. Nu.’”

Kumaran fortæller, hvordan stemmen i telefonen ikke efterlod nogen tvivl om, at han var nødt til at vende om uden at stille spørgsmål.

Præsterne ofrede sig

Synet, der mødte Kumaran, da han kom tilbage, var hjerteskærende. Kirken var smadret, og alting var kaos.

Øjenvidner har senere forklaret, at de så, hvordan præsterne Ramesh og Sasi forhindrede selvmordsbomberen i at gå ind i kirken.

”Hvis det var lykkedes ham at kommen ind i kirken, var mere end 200 blevet dræbt den dag,” forklarer Kumaran.

Ramesh og Sasi stod sammen med selvmordsbomberen, da han trykkede på udløseren. Deres uselviske indsats gjorde, at der ikke døde 200 i Zionskirken den dag. Ramesh, Sasi og 29 andre mistede livet i bombeangrebet.

Kumaran mistede det dyrebareste

Angrebet kostede ikke kun Kumarans to gode venner og kolleger livet, han mistede også sin 12-årige søn Malkiya.

”Han var en klog dreng, og han elskede Jesus. I de sidste par dage op til påsken gik han rundt og sang: ’I have decided to follow Jesus.’ Han elskede den sang,” fortæller Kumaran.

Den dag begravelserne af dem, der døde i Zionskirken, fandt sted, var hård for Kumaran. På den ene side var han i sorg og skulle han begrave sin egen søn, på den anden side ville han, som præst, gerne være der for de andre familier. Han tog sit ansvar som præst seriøst. Efter sønnens begravelse hjalp Kumaran til, hvor han kunne resten af dagen.

Arbejdet fortsætter

Zionskirken fortsætter deres arbejde, på trods af de store traumer, som følger med, når en kirke har været ramt af et angreb. Kirkens vision er at nå 20.000 mennesker med budskabet om Jesus.