Erklæring fra Open Doors om Mahsa Aminis død i politiets varetægt i Iran

Open Doors udtrykker sin dybe bekymring og sorg over Mahsa Aminis død, efter at hun blev tilbageholdt af Irans moralpoliti for at bære sin hijab "upassende". Vi fordømmer det iranske moralpolitis praksis, der håndhæver konservativ islamisk påklædning og adfærd samt bruger deres magt til at straffe enhver, der ikke overholder deres religiøse standarder.

Open Doors er også dybt foruroliget over at se den stigende ustabilitet i landet i løbet af den seneste uge som følge af iranske sikkerhedsstyrkers voldelige reaktion på de offentlige protester mod regeringen. Vi opfordrer indtrængende den iranske regering til at respektere sine borgeres ret til at protestere fredeligt.

Den aktuelle situation afslører nogle mere grundlæggende spørgsmål om Irans grove krænkelser af internationale normer om ytringsfrihed, kvinders rettigheder og religions- eller trosfrihed, som påvirker mange religiøse grupper i Iran, herunder kristne.

Begrænsningerne af religionsfrihed påvirker kristne i Iran på mange måder; blandt andet er der skrappe restriktioner på kristnes muligheder for at samles til gudstjeneste.

Open Doors udtrykker sin alvorlige bekymring over, at kristne sammenkomster i private hjem er blevet fordømt som "ulovlige grupper" og værende ”i modstrid med den nationale sikkerhed", samtidig med at mange kirker fortsat holdes lukket. Vi opfordrer indtrængende den iranske regering til at holde op med at sigte eller arrestere kristne, som deltager i sådanne samlinger, og i stedet tillade fri udøvelse af gudsdyrkelse for alle religiøse grupper.

Vi opfordrer også indtrængende den iranske regering til at respektere retten til religions- eller trosfrihed for alle - hvilket indebærer, at man stopper med at pålægge kvinder forpligtelsen til at overholde en fortolkning af religiøs beklædning, som måske ikke stemmer overens med deres egen religion eller tro.

Vi opfordrer det internationale samfund til at fortsætte med at rejse spørgsmålet om religions- eller trosfrihed og diskrimination af kvinder over for den iranske regering gennem diplomatiske kanaler og via handels- og JCPA-forhandlinger - samt til at insistere på at stille gerningsmændene for krænkelser af grundlæggende rettigheder til ansvar.