Du kan komme helt tæt på Gud!

Isolationscelle-header.jpg

Grænserne er lukket, virksomheder er nødt til at lukke, aktiemarkedet styrt dykker, kirkerne er tomme og alle får besked på at blive hjemme. Følgevirkningerne af COVID-19 mærkes i hele verden og frygten for fremtiden vokser. Men kan denne tvungne isolation også bringe velsignelse med sig? Vores erfaring fra den forfulgte kirke fortæller os, at isolation kan berige vores indre liv og ånd. Det kan være en gylden chance for at komme helt tæt på Gud i en tid, hvor vi ellers skal holde afstand. 

Redigeret og bearbejdet af Dorit Hejslet

‘Da jeg blev smidt i isolationsfængsel, var jeg fortvivlet. Jeg var på toppen af min præstekarriere. Jeg var en velkendt evangelist og prædikant. Jeg var forfatter, og jeg ønskede at skrive flere bøger. Jeg ønskede at studere min bibel og skrive flere prædikener. Men i stedet for at tjene Gud på alle disse måder, fandt jeg mig selv siddende alene i en mørk celle. Jeg kunne ikke bruge tiden på at skrive flere bøger. De havde taget mine skriveredskaber og mit papir fra mig. Jeg kunne ikke studere min bibel og skrive flere prædikener. De havde taget det hele fra mig. Jeg havde ikke engang nogen at prædike for, ikke engang min fangevogter, der i flere år bare skubbede mine måltider ind gennem en luge. Alt der havde givet mig mening som en kristen, var blevet taget fra mig.” Sådan fortæller den kinesiske vækkelsesprædikant Wang Ming-Dao.

Pastor Wang Ming-Dao anses af mange for at være den største vækkelsesprædikant i den kinesiske kirkes historie. Hans tjeneste er i høj grad grundlaget for kristendommens hastige vækst i Kina. I 1955 blev Wang Ming-Dao idømt 22,5 års fængsel, hvoraf han tilbragte det meste i isolation. Han omtaler dog ikke denne tid, hvor han var helt isoleret fra andre mennesker, som hans livs tragedie.

”Jeg havde ingenting. Jeg kunne intet gøre. Intet andet end at lære Gud at kende. I tyve år var det den tætteste relation, jeg nogensinde har kendt. Da jeg var i cellen, var det eneste jeg fokuserede på at lære Jesus at kende. Der var kun ham og mig i den celle.”

Wang Ming-Daos budskab er ikke blot at få noget godt ud af en skidt situation men også at alle isolerede som ikke isolerede kristne må bygge sig en ”celle”, hvor de kan være alene og isolerede sammen med Gud.

Efter mange år bag tremmer fandt Wang Ming-Dao ud af, at han rent faktisk kunne prædike for andre i fængslet. Fra toiletafløbet i cellens ene hjørne, hvor alle kloakrørene hang sammen, kunne hans vidnesbyrd blive ført rundt til de andre indsatte. Han besluttede sig for at gøre kloakken til sin prædikestol, og hen over syv år blev 96 indsatte omvendt

Under denne sundhedskrise er vores liv måske for første gang sat i isolation, og vores hjem kan måske til tider føles som en celle. Men denne tid er en unik chance for at følge Pastor Ming-Daos råd og finde tid og rum til at komme helt tæt på Gud. Måske finder du også i denne tid nye talerør og måder at nå og røre andre mennesker selvom I er hver for sig.