Bedemøde var med til at sende præst seks år i fængsel

Bed for præst i Myanmar, som har fået seks års fængsel

En baptistpræst i Myanmar er blevet idømt seks års fængsel for ”terrorisme, ulovlige forbindelser samt tilskyndelse til modstand mod regimet”.

Præsten, Hkalam Samson, som er tidligere formand for Kachin Baptist Convention, blev dømt ved en intern domstol i Myitkyina-fængslet i Kachin-statens hovedstad med kun sin advokat og sagens vidner til stede. 

Den 65-årige præst har ikke fået lov til at se sin familie ud over sin kone, Zung Nyaw, da hun mødte op i vidneskranken under retssagen. Zung Nyaw fortæller til New York Times, at hendes mand har været udsat for hårde forhør i mere end tre uger efter sin anholdelse.

”Men han er en mand, der kender Gud og elsker Gud. Han er en prædikant, så han har ingen fjender. Han er en person, der ofrer sig selv og hjælper andre,” siger hun. 

Hkalam Samson blev arresteret i lufthavnen den 4. december, mens han var på vej til Bangkok for at få lægebehandling. Han blev anklaget for "terrorisme" og "ulovlige forbindelser" for møder, han har haft med ledere af en af de etniske, væbnede grupper og med ministre fra den midlertidige eksilregering, National Unity Government.

Anklagen om ”tilskyndelse til modstand mod regimet” handler derimod om et bedemøde, hvor han citerede fra Bibelen. Under et online videomøde med unge fra Kachin, der bor i andre dele af Asien, opfordrede Hkalam Samson nemlig de unge til at "genopbygge nationen". 

Han blev fundet skyldig i henhold til Myanmars straffelovs paragraf 505(a), som forbyder tale "med den hensigt at forårsage .... frygt eller alarm til offentligheden... hvorved enhver person kan blive foranlediget til at begå en lovovertrædelse mod staten eller mod den offentlige ro."

Siden hæren tog magten i februar 2021 er denne bestemmelse blevet brugt til at bringe journalister, aktivister, advokater og politikere til tavshed. 

Hkalam Samsons advokat siger, at de vil anke dommen, men han er ikke optimistisk med hensyn til resultatet.

"Det er for meget at fængsle en uskyldig person i seks år," siger Hkalam Samsons datter, Hkalam Hparat Hkawn, til New York Times. "Nu truer de ikke kun vores ytringsfrihed - vi er også bange for at trække vejret." 

BED

  • Bed Gud styrke og opmuntre Hkalam Samson og hans familie.

  • Bed om, at dommen bliver omstødt, når sagen kommer for retten igen.

  • Bed også for medlemmerne af den kirke, hvor Hkalam Samson er præst.