Ayuba gik fra hævntørst til tilgivelse

NIGERIA: Ayuba var fast besluttet på at hævne Boko Harams drab på hans far, men et ophold på Open Doors’ traumecenter hjalp ham til at give slip på vreden.

Lyden af skud flængede aftenstilheden, og chokerende nyheder fløj rundt i landsbyen: ”Boko Haram kommer. Boko Haram kommer.”

20-årige Ayuba* og hans mindre søskende smed, hvad de havde i hænderne, og løb for deres liv. ”Vi fortsatte, indtil vi var kommet over på den anden side af en flod, som løber bag vores landsby,” fortæller han. ”Vi håbede, at vores far var fulgt med os, men vi kunne ikke se ham nogen steder.”

”Jeg begyndte at græde, men en af de andre fra landsbyen opmuntrede mig til at bede i stedet for at græde – så det gjorde jeg, og jeg opfordrede andre til at gøre det samme. Da vi var færdige med at bede, lagde vi os til at sove ved flodbredden.”

Farvel til far

Næste morgen vendte Ayuba og hans søskende tilbage til landsbyen.

”Der var stille overalt," mindes Ayuba. "Da vi nærmede os vores hjem, kunne jeg se tre lig på jorden. Jeg genkendte min far på hans tøj. Jeg gik hen til ham, sank på knæ og bad."

Ayubas far var en af ​​ni kristne, der blev myrdet af Boko Haram den nat i det nordøstlige Nigeria. Han var blevet spurgt, om han var muslim eller kristen, og da han svarede, at han var kristen, blev han halshugget på stedet.

"Jeg dækkede min fars krop med et klæde og sagde til mine søskende, at de ikke skulle komme nærmere, men de ignorerede mig. Så stod vi sammen ved siden af vores far og græd.”

På Boko Harams dødsliste

I tiden derefter var Ayuba opslugt af hævntørst. Han begyndte at gå med kniv og var fast besluttet på at dræbe en mand fra landsbyen, som havde hjulpet Boko Haram med at identificere deres mål.

”Det var det eneste, jeg kunne tænke på,” siger Ayuba.

”Men nogle uger efter angrebet sendte Boko Haram en liste til vores landsby over mennesker, de ville komme for at dræbe. Og mit navn stod på den."

Det overbeviste Ayuba om, at han og hans søskende var nødt til at flygte, og med hjælp fra en lokal præst flygtede de til en landsby, som ligger otte timers kørsel væk.

Gav slip på vreden

Selv om det var lykkedes for Ayuba at undslippe Boko Haram rent fysisk, havde de stadig krammet på ham følelsesmæssigt.

"Jeg havde besluttet mig for aldrig at tilgive dem,” siger han.

Når unge kristne oplever forfølgelse, kan det have definerende betydning for deres tro. På vej ind i voksenlivet skal de beslutte, om det at være kristen og følge Jesus er det hele værd – eller om prisen er for høj. I den situation har Open Doors ofte set, at kompetent traumebehandling er en stor hjælp for kristne unge.

Således også for Ayuba - et ophold på et af Open Doors’ traumecentre blev et vendepunkt for den unge mand. Han var fyldt med vrede og harme - ikke kun fordi han havde mistet sin far, men også på grund af hans stjålne ungdom og mistede muligheder. Men det ændrede sig, da han på traumecenteret modtog pleje, rådgivning, undervisning og trøst. Han opsummerer det, han fik med sig fra centeret, med ét enkelt ord:

"Tilgivelse," smiler han. "Jeg besluttede at give slip på min vrede og få fred. Jeg lærte at overlade alt til Jesus.”

* Navnet er ændret af sikkerhedshensyn

Bed for Ayuba og Nigeria

  • Bed om Guds trøst og lægedom til Ayuba og hans søskende.

  • Bed for unge kristne som Ayuba. Bed Gud give dem mod, kraft og udholdenhed.

  • Bed for kristne familier i Nigeria, som er ramt af vold. Bed Gud styrke dem til ånd, sjæl og krop.

Artiklen er også udgivet i vores blad i august 2023. Læs hele bladet her.

Læs mere om forfølgelse af kristne i Afrika syd for Sahara.