Afghanistans farver forsvinder, men håbet lever

Afghanistan_2017_0430108127_web.jpg

”Alt smukt bliver set som sygt, hedensk, frafaldent og vestligt - og derfor som fjendtligt.”

Sådan siger Sharifullah. Han er håndværker i Afghanistan og hemmelig kristen. I mange år har han ledt en lille gruppe af kristne i sit hjemland. Sammen har de lavet kunst og håndværk med skjulte kristne budskaber, og de har lært andre at udnytte deres evner og bruge deres fantasi.

Kunstværkerne, som Sharifullah og andre kristne har lavet, indeholder aldrig tydelige kristne billeder eller bibelske personer. I stedet har de små symboler, som har én betydning for ikke-kristne, men en anden og stor betydning for kristne. På den måde har de farverige værker skabt glæde og håb. Både for ikke-kristne, som har haft noget smukt at kigge på, og for kristne, som har set, at der er andre kristne i deres lokalområde.

Gennem de seneste 20 år har Sharifullah vidst, at Taliban kunne tage magten i Afghanistan. Alligevel har han fortsat sit arbejde, for at så mange som muligt kunne få et indblik i Bibelens budskab, men siden Talibans magtovertagelse i august, har kunsten været hårdt ramt.

”I ugerne efter Talibans overtagelse blev mange små håndværkerbutikker advaret af Taliban. De blev rådet til at fjerne deres udstillinger. Taliban vil have deres ideologi synlig over alt. Det betyder, at alle tegn på farver, liv og håb skal fjernes. Alle tegn på glæde er blevet malet over og erstattet med talibanslogans,” fortæller Sharifullah, der ikke lægger skjul på, at det er hårdt lige nu.

”Taliban dræber vores sjæl. De behøver ikke at skyde os, for at det er smertefuldt og hårdt, men de kommer også til at skyde os.”

I øjeblikket har Sharifullah stoppet arbejdet og lukket sin butik, fordi reglerne for at drive butik ikke er entydige. Selvom butikken er lukket, har Sharifullah håbet i behold.

”Jeg håber, at vi har lært så mange mennesker at bruge deres evner og fantasi, at Taliban ikke kan stoppe vores bevægelse,” siger han, og han holder særligt fast i et bibelvers, som var vigtigt for hans mor.

”Jesus kom til os i en drøm, og han har åbnet døren, så vi kan bruge vores fantasi. Jeg har lukket en dør op for dig, som ingen kan lukke i.”

Sharifullahs håb gælder ikke kun de kristne i Afghanistan, han håber, at kristne i hele verden vil stå sammen i denne tid.

”Vi vil aldrig lade vores håb forstumme. Vi vil sikre os, at verden hører om Jesus. Og vi ved, at I vil hjælpe os ved at bruge jeres frihed til at dele budskabet om Jesus. Fortsæt med at stå sammen med os,” siger han.  

Bed for Afghanistan

  • Bed for Sharifullah, for de mange kristne i hans netværk og særligt for hans svoger, som Sharifullah mistænker for at være en del af Taliban.

  • Bed for de kristne, som lever i skjul i Afghanistan.

  • Bed for Taliban og deres ledere.