29 internt fordrevne dræbt i Myanmar

Mindst 29 kristne blev dræbt i et luftangreb på en flygtningelejr i Kachin-staten i det nordlige Myanmar i begyndelsen af oktober.

”Vi fandt 29 døde. Blandt dem var både børn og ældre. 56 blev såret i angrebet,” fortæller Oberst i Kachins uafhængighedshær Naw Bu til nyhedsbureauet AFP.

Open Doors’ partnere i Myanmar bekræfter oplysningerne om angrebet på en flygtningelejr for internt fordrevne i byen Laiza i Kachin, der ligger tæt på den kinesiske grænse. De fortæller, at alle ofrene var kristne.

I 2021 skete et militærkup i Myanmar. Det har udviklet sig til en borgerkrig, som har sendt tusindvis på flugt. Mange har løbende forsøgt at vende tilbage til deres hjem, men er blevet drevet på flugt igen. Organisationer vurderer, at to millioner lever som internet fordrevne i Myanmar, og at hver tredje indbygger har brug for humanitær nødhjælp.

”Vi måtte løbe for vores liv. Vi gemte os i junglen for ikke at blive beskudt. Vi blev i vores skjul i et stykke tid, men vi ville tilbage til landsbyen for at hente vores ejendele, noget tøj og nogle tæpper, men det var farligt. Vi indså, at vi ikke kunne blive i vores landsby. Siden har vi rejst rundt for at finde et sikkert sted at være,” fortæller en ung kristen mand fra Kayah-staten i det østlige Myanmar om sin egen flugt. Mange andre i hans situation er endt i flygtningelejre, som den der blev angrebet i starten af oktober.

Han har en udfordring til kristne i hele verden:

”Selvom vi er kristne er det svært at bede midt i problemerne. Vi tænker på overlevelse og på, om vores bøn virkelig virker. Jeg vil gerne udfordre andre kristne. Når vi kalder os brødre og søstre i Kristus, så bed for os og hjælp os.”

Kristne fanget i konflikten

Myanmars kristne bliver ofte fanget i kampene mellem Myanmars hær og forskellige modstandsgrupper. Hæren mistænker ofte kristne for at støtte oppositionen og angriber derfor de kristne.

I juli kidnappede hæren en præst og tre kirkeledere fra en kirke i Chin-staten. De beskyldte kirken for at støtte en af de bevæbnede modstandsgrupper. De fire blev tortureret af hæren. Det er lykkedes for præsten at flygte, mens man regner med, at de tre medarbejdere er blevet dræbt. Siden kuppet har hæren dræbt mindst syv præster alene i Chin-staten og ødelagt mere end 70 religiøse bygninger.

Open Doors hjælpe kristne i Myanmar, der er på flugt, gennem lokale partnere. De uddeler nødhjælp og hjælper med at bygge midlertidige hjem.

Bed for Myanmar

  • Bed om fred i Myanmar, så ingen skal leve i frygt for, hvornår deres hjem bliver angrebet.

  • Bed om, at de kristne må mærke Guds kærlighed og have mod til at vise den til andre.

  • Bed for familier og pårørende til de dræbte i flygtningelejren i Laiza.